Tende

Poznamo več vrst tend ali markiz, najbolj pogoste pa so polkasetne in kasetne. Kasetne tende so tende, kjer se blago zvije v kaseto, poleg tega pa se v njo pospravijo še nosilne roke, ki služijo za oporo blaga. S tem je oz. deluje tenda lepše na pogled, blago in roke pa se zavarujejo pred vremenskimi vplivi, kot so dež, močan veter, mraz, sneg. Kaseta je običajno zaradi težnje k kar se da nizki teži izdelana iz aluminija, teža take tende, pa je še vedno večja kot pri polkasetni ali klasični tendi.

Pri polkasetni vrsti oz. izvedbi tende ali markize se blago zvije v kaseto, vendar po nosilne roke ostanejo izven kasete, kar sicer ni ravno najbolje z vidika vzdrževanja nosilnih elementov, vendar če je vsaj glavni del oz. kaseta tende nameščena pod streho, to seveda ne bo problem. Največja prednost polkasetnih tend je predvsem ta, da je blago pospravljeno v kaseti in je tako zaščiteno pred dežjem in drugimi naravnimi vplivi, paziti pa moramo, da je markiza ob pospravljanju suha, saj v nasprotnem primeru lahko prične plesniti.

Poleg tega poznamo še: navpične in prostostoječe, škarjaste, tende z vodili in s stebri do tal, fiksne in zložljive krožne tende, ter razne ostale vrtne tende, kot npr. gazebo in tuneli. Odločitev za vrsto tende ali markize je samo vaša, bodite pa pozorni na več dejavnikov. En izmed najbolj pomembnih je sigurno uporabnost, pomemben pa je tudi način montaže in vizualna podoba. Uporabnost je pomembna zato, ker nekatere markize dovoljujejo oz. omogočajo le določene načine pospravljanja blaga, nekatere pa se sploh ne dajo pospraviti. Ključnega pomena je tudi način montaže, saj je v primeru, da imamo namen tendo postaviti ob objekt, najbolj primerna tenda za montažo na zunanjo steno, v primeru da pa bo postavljena na prosto mesto, pa bo prava seveda prostostoječa markiza oz. tenda z nosilno konstrukcijo. Vsekakor ne smemo zanemariti tudi skladnost s prostorom, skladnost pa je najbolj odvisna prav od oblike in izgleda.

Če razmišljate o nakupu markize ali tende, si oglejte ponudbo podjetja Biro B.

Comments are closed.