Peleti za kurjavo

Ogrevanje postaja vse pomembnejši strošek vsake družine, pa ne zaradi sprememb v podnebju, ampak zaradi hitre rasti cen energentov. Kurilno olje je že prebilo psihološko mejo enega evra in cena hitro raste, prav tako pa naraščajo tudi cene plina ter elektrike.

V obdobju rasti cen je iskanje ugodnih, a hkrati okolju prijaznih alternativ zelo pomembno. Trenutno se verjetno najbolje obnese ogrevanje na biomaso, kar je sodoben izraz za ogrevanje z lesom v različnih oblikah.

V grobem poznamo tri različne oblike lesne biomase. To so polena, torej na kratke kose narezano ter cepljeno hlodovino, lesne sekance, torej zdrobljen lesni odpad in hlodovina slabše kvalitete, ter peleti, majhne valjčke iz stisnjene žagovine.

Lesni peleti imajo predpisano sestavo, energijsko vrednost ter obliko (6 ali 8mm premera, 10 do 30 mm dolžine), zaradi česar so idealni energent za avtomatizirane sisteme. Avtomatizacija je zelo pomembna, saj v današnjem svetu preprosto nimamo časa za nenehno skrb za ogenj.

Kakovostni peleti prav tako ne vsebujejo nikakršnih kemičnih primesi in nesnag, kar pomeni, da je količina pepela, ki nastane pri izgorevanju, praktično zanemarljiva (manj kot 0,5%). To v praksi pomeni, da je potrebno peč očistiti od enkrat na teden do enkrat na mesec, odvisno od intenzivnosti kurjenja, kvalitete pelet ter kakovosti gorilnika.

Na trgu so na voljo namenski kotli za kurjenje pelet, ki imajo zelo dober izkoristek (tudi preko 90%), mogoča pa je tudi predelava obstoječih peči na kurilno olje z zamenjavo gorilca. Taka rešitev je z vidika stroškov investicije mnogo bolj ugodna, vendar nenamenski sistemi omogočajo mnogo manjši izkoristek, hkrati pa so tudi bolj težavni za čiščenje, kar dolgoročno predstavlja dodaten strošek.

Ponudba pelet na trgu je zelo pestra, imamo nekaj domačih proizvajalcev, večina pelet pa se uvozi, predvsem iz držav nekdanje Jugoslavije. Na voljo so v različnih pakiranjih, večina pelet se proda v 15 kg vrečah, zloženih na palete, na voljo pa so tudi big bag vreče, v katerih je ena tona pelet v razstresenem stanju. Nekateri ponudniki pa omogočajo tudi dostavo z silos tovornjakom. Ta sistem je predvsem primeren za stranke, ki imajo zalogovnik, v katerega se peleti neposredno vpihnejo.

Cena peletov v letu 2012 se giblje od 200-250€ na tono, kar pomeni, da lahko z zamenjavo sistema na kurilnega olja z sistemom pelete prihranimo med 40 in 60%. Pelete se najbolj splača naročiti v spomladi ter poleti, ker so takrat cene zaradi manjšega povpraševanja nekoliko nižje, nekje v mesecu septembru pa večina ponudnikov zaradi navala povpraševanja dvigne cene.

Comments are closed.