Keramični noži

Keramični nožiV zadnjih letih se na trgu pojavlja vedno več keramičnih nožev. Verjetno se sprašujete, kakšna je razlika med keramičnim in kovinskim nožem, kakšne so prednosti in kakšne slabosti. Vse to bom poskusil razjasniti v tem članku.

Kaj so keramični noži?
Keramični noži se pravzaprav od kovinskih razlikujejo le po materialu in nekaterih lastnostih, po funkcionalnosti in obliki pa se ne razlikujejo prav dosti. Keramični noži so običajno izdelani iz cirkonijevega oksida. Gre za material, ki ima le nekoliko nižjo trdoto kot diamant, je pa seveda mnogo cenejši. V primerjavi s kovinskim nožem keramični noži zaradi svoje trdote ostanejo ostri dlje časa.

Prednosti keramičnih nožev
Poleg trdnosti imajo noži izdelani iz keramičnega material tudi druge prednosti. Med najpomembnejše se šteje higieničnost, saj noži za razliko od kovinskih ne vpijajo vonja, okusa ter v hrano ne spuščajo kovinskega okusa. Prav zato na keramične nože prisega mnogo profesionalnih kuharjev. Prav tako keramika ne zarjavi, kar pomeni da rja ne bo končala v vaši hrani tako kot pri kovinskih nožih.

Zaradi neporoznosti keramike je nože tudi izredno enostavno očistiti, saj jih lahko le speremo pod mlačno vodo, lahko pa uporabimo tudi manjšo količino detergenta. Proizvajalci običajno odsvetujejo pranje v pomivalnih strojih saj lahko visoka temperatura in agresivna čistilna sredstva poškodujejo površino rezila ter s tem povzročijo zmanjšanje trdnosti, hkrati pa se poveča možnost, da se nož oškrbne.

Keramični noži so prav tako tanjši od kovinskih, kar pomeni, da lahko z njimi režete precej bolj precizno. Odlični so za rezanje zelenjave na tanke rezine. Hkrati je keramika tudi lahek material zato so keramični noži običajno lažji od kovinskih.

Slabosti keramičnih nožev

Na žalost pa keramični noži niso idealni. Med največje slabosti se šteje njihova krhkost. Kljub temu, da gre za izredno trden material, ki dolgo obdrži svojo ostrino, lahko nepravilna uporaba povzroči škrbino ali razpoko na rezilu. Tako proizvajalci običajno odsvetujejo uporabo keramičnih nožev na steklenih, keramičnih ali kovinskih rezalnih deskah. Prav tako je pomembno, da nožev ne shranjujemo v predalu, ampak v posebnem lesenem stojalu za nože, saj hranjenje v predalu pogosto povzroči poškodbe na rezilu, predvsem na konici, ki je najbolj občutljiv del noža.

Prav tako keramični noži niso primerni za vsa opravila. Noži so primerni predvsem za rezanje mehkejših sestavin kot so sadje, zelenjava ter meso brez kosti, vsekakor pa niso primerni za sekanje, razkosavanje ali rezanje zmrznjene hrane. Nekateri proizvajalci odsvetujejo celo rezanje sirov.

Slabost keramičnih nožev je tudi to, da jih ne moremo nabrusiti samo na običajen način, tako kot običajne kovinske nože. Nože lahko nabrusimo pri specializiranih ponudnikih ali pa kupimo posebno električno napravico, ki je namenjena buršenju keramičnih nožev. K sreči pa brušenje ne bo preveč pogosto opravilo, saj keramični noži zdržijo mnogo dlje kot kovinski.

Cena in ponudba
Keramični noži verjetno nikoli ne bodo popolnoma zamenjali klasičnih, vendar so za določena opravila več kot idealni. Kako pa je s ceno? Pred leti, ko so keramični noži komaj prišli na trg, je marsikoga od nakupa odvrnila neverjetno visoka cena. Noži najbolj priznanih blagovnih znamk še vedno dosegajo astronomske cene, tudi par evrskih stotakov za en nož, vendar pa je s povečanim povpraševanjem na trg prišlo tudi veliko ponudnikov, ki nudijo kvalitetne nože po ceni, ki si jih lahko privošči vsak. Kompleti nožev so na voljo že za nekaj 10 evrov, ponudbo pa si lahko ogledate tukaj.

Comments are closed.