Zaposlitev

Dandanes, ko je redna zaposlitev že skorajda nekaj nedoumljivega, prav tako pa še kar beremo in poslušamo o odpuščanjih, se je utemeljeno vprašati, kako sploh najti zaposlitev? Je drzno oziroma celo predrzno razmišljati tudi o zamenjavi trenutne službe za novo zaposlitev?

Iz psihološkega vidika je povsem razumljivo, da ljudje ne dajejo odpovedi, ko na trgu vlada negotov. Še posebej se tako oklepajo pogodb za zaposlitev za nedoločen čas, saj so razmere na trgu dela precej težje kot pred nekaj leti. Zaposlitev oziroma delovnih mest je manj, delodajalci zaposlujejo previdno in so zahtevnejši do kandidatov. Težnja je, da iščejo ljudi za zelo odgovorna dela, ponujajo pa majhno plačilo. Verjamejo, da je zdaj na trgu več kot kdaj prej dobrega in izkušenega kadra, ki nima veliko izbire, torej lahko poberejo smetano za majhen denar. To sicer ne drži vedno, a marsikateri delodajalec to poskusi. Kar iz tega sledi je, da se je za zaposlitev in iskanje dela potrebno opremiti z voljo in vztrajnostjo, potrebno pa je tudi še kaj več.

Zelo pomembno je, da za zaposlitev ves svoj čas in energijo usmerite v iskanje takšnega službe oziroma dela, ki vam je najbolj pisana na kožo. Ne izgubljajte časa s pošiljanjem prošenj stotinam podjetij, ki vas malo ali pa sploh ne zanimajo. Osredotočite se le na peščico podjetij in se nanje odlično pripravite. Vašo prošnjo in življenjepis jim pošljite, tudi če nimajo aktualnih razpisov za nova delovna mesta. Prav tako se za zaposlitev »prodajte«. Poleg tega, da morate prebrati vse o želeni službi in podjetju, se morate tudi dobro pripraviti na razgovor. Razmislite o morebitnih vprašanjih in se nanje pisno pripravite, pripraviti se dobre in udarne odgovore, ki bodo prepričali še tako zahtevnega delodajalca. Izpilite tudi vse malenkosti. Če že iščete zaposlitev, za prijavljanje na posamezna delovna mesta nikakor ne uporabljajte iste prošnje, saj ima vsako podjetje svoje zahteve, vrednote in pričakovanja, zato prošnjo priredite le-tem.

A najpomembnejša stvar, ko iščete zaposlitev, posebej v teh težkih časih, pa je, da ostanete pozitivni. Zapomnite si, da ni pomembno, koliko zaposlitev je na voljo tam zunaj, vi iščete le eno – tisto pravo zaposlitev za Vas.

Comments are closed.