Kako izbrati vhodna vrata?

Izbiro vhodnih vrat nebi smeli prepustiti naključju, še manj pa ceni. Vhodna vrata imajo pomembno funkcijo na vašem domu in tega se premalo zavedamo. Vrata nas ne ločijo le med zunanjim in notranjim svetom, ampak tudi pred številnimi drugimi vplivi.

Največkrat je cena prva stvar, ki jo pogledamo pred nakupom vrat, vendar je to napačna poteza. Za le malce večjo ceno lahko dobimo veliko bolj kvalitetna vrata, ki bodo poleg vsega imela tudi daljšo življenjsko dobo. Ko vzamemo še to v enačbo, lahko kvalitetnejša vrata stanejo za vsako leto življenjske dobe celo manj kot poceni vrata.

Sedaj pa si poglejmo na katere druge lastnosti moramo biti pozorni pri nakupu vhodnih vrat. Za vhodna vrata so pomembne naslednje lastnosti:  dobra toplotna izolacija, zanesljivo tesnjenje, dobra protivlomna varnost in všečna oblika vrat.

Poleg kvalitete, je zelo pomembna tudi toplotna izolacija vhodnih vrat. Skozi vhodna vrata lahko izgubimo precej temperature, kar poveča stroške ogrevanja. Pri nakupu se izogibajte vrat, ki imajo velike steklene površine, saj je tam največ temperaturnih izgub. Pri prodajalcu pa se pozanimajte tudi kakšno toplotno prevodnost imajo vhodna vrata. Priporočani je, da je toplotna prevodnost pod 1,3 W/m2 ( Watt-a na kvadratni meter). Pri pasivnih hišah pa mora biti vsaj 1,0 W/m2.

Dobro tesnjenje prav tako dobro pripomore toplotni izolaciji. Vrata naj imajo vsaj 2 ali 3-kratno tesnjenje. Vhodna vrata se lahko čez čas zaradi zoba časa tudi deformirajo in posledično slabše tesnijo. Večkratno tesnjenje pa bistveno zmanjša možnost uhajanja temperature.

Seveda pa morajo vhodna vrata nuditi tudi varnost. Manjše steklene površine ne le zmanjšajo toplotno prevodnost, temveč tudi povečajo protivlomno varnost. Pri manjših steklenih površinah vlomilec ne more razbiti steklo in vstopiti, saj je odprtina premajhna. Vsekakor pa varnosti pripomorejo tudi tehnične rešitve kot so ključavnica s večkratnim zaklepanjem, avtomatično zaklepanje in zaščiten ključavnični celinder.

Seveda pa lahko za varnost največ naredimo samo in to tako, da ne puščamo ključa pod cvetličnimi lonci ali v notranji strani vrat v kolikor imamo v bližini steklene površine. Vlomilec lahko razbije steklo in z roko seže do ključa in si odklene kar sam.

Seveda pa je do neke mere pomemben tudi videz naših vrat. Vhodna vrata nam morajo biti vsaj vizualno všečna, če hoče, da bomo z njimi zadovoljni. Vrata se lahko vizualno precej razlikujejo med seboj. Ne glede za kateri slog vrat se boste odločili, vam priporočam, da izberete takšna, ki  se bodo oblikovno in barvno ujemala z slogom vašega doma.

Comments are closed.