10 razlogov zakaj je najem jadrnice racionalnejša odločitev kot nakup

Predstavili bi vam radi najpogostejših deset razlogov, ki zagovarjajo najem jadrnice v primerjavi z nakupom. Nakup ima v primerjavi z najemom kot prednost samo dejstvo, da si pri nakupu jadrnico lastimo in je samo naša.

1. Že sam najem je cenejši od stroški nakupa jadrnice. Tudi, če ceno jadrnice delimo na več let (kredit ali leasing), ko jadrnico najamemo, se najem še vedno bolj splača od nakupa. Poleg tega pa kupljena jadrnica kmalu zastara in imamo kmalu staro jadrnico, ki hitro izgubi ceno.

2. Pri najemu nimamo nikakršnih stroškov registracije jadrnice, plačila taks in zavarovanj. Za najem plačamo enkraten znesek in to so vsi stroški, ki jih imamo. Pri nakupu pa je potrebno dodatno plačevati zavarovanja, takse in registracijo jadrnice.

3. Ni stroškov vzdrževanja. Z nakupom in lastništvom jadrnice so povezavni stroški, ki se iz leta v leto zaradi starosti jadrnice večajo. Najem jadrnice pa kot omenjeno predstavlja enotni strošek, ki je fiksen.

4. Ne potrebujete skrbeti za prevoz. Nova jadrnico je potrebno pripeljati do marine, kar pa zahteva še dodatne stroške. Nekateri hranijo tudi jadrnico pozimi izven vode, da jo alge ne uničijo toliko. To pa zahteva dodatne stroške prevoza in hrambe jadrnice. Pri najemu se ne soočamo s prevozom jadrnice.

5. Stroški marine in privezov so precej visoki. Ko se odločimo za najem jadrnice teh stroškov ni. Marina stane kar nekaj tudi v zimskem času, ko pa jadrnice sploh ne uporabljamo. Poletni privez pa predstavlja strošek višji od 6.000 evrov.

6. Pri nakupu imate vedno isto jadrnico, ki z leti zastara. Najem pa vam omogoča, da si lahko vsakič privoščite nov model jadrnice. Preizkusite lahko tudi druge proizvajalce in primerjajte jadrnice med seboj.

7. Vsa oprema je na voljo pri najemu jadrnice. Ko pa se odločimo za nakup jadrnice je potrebno poleg jadrnice dodatno kupiti vso spremljajočo opremo. Od jader, škripcev, vrvi in podobnega.

8. Pri najemu si lahko stroške jadrnice delite s prijatelji. Pri nakupu si stroške kredita ali nakupa težje razdelite, saj si to lahko privoščite le z osebo, ki jih dobro zaupate in ji boste še vsaj nadaljnjih deset let. Težko je tako dobro zaupati eni osebi, kaj šele skupini desetih oseb.

9. Najete jadrnice vam ni treba čistiti in barvati. Vse to za vas naredi podjetje, ki vam je dalo jadrnico v najem. Vaša jadrnica pa zahteva vaš trud in vloženo delo (ali pa dodaten denar).

10. Zadnji razlog pa je, da je sam postopek najema preprost in ga lahko opravite kar preko interneta. Medtem ko nakup zahteva kar nekaj energije in vloženega truda.

 

Comments are closed.