Toplotne črpalke

Napredek tehnike se seveda pozna tudi v novih, naprednejših sistemih ogrevanja, ki so okolju prijaznejši, hkrati pa prinašajo prihranek. Eden izmed najbolj naprednih in tudi najbolj učinkovitih sistemov ogrevanja so toplotne črpalke. Le-te kot energijski vir uporabljajo elektriko, ki ni najcenejši vir, a zaradi naprednega sistema delovanja porabijo le eno četrtino elektrike v primerjavi z eno učinkovitim električnim grelcem.

Skrivnost se nahaja v sami zasnovi toplotne črpalke, ki električne energije ne pretvarja neposredno v toploto, ampak jo uporablja za pogon kompresorja. Le-ta deluje podobno kot pri klimatski napravi, le da je cel sistem obrnjen, tako da toplotna črpalka dobesedno črpa toploto iz okolice in jo dovaja v prostor in ga s tem segreje.

Učinkovitost toplotnih črpalk dokazujejo tudi nekatera moderna naselja v Skadinaviji, kjer je edini dovoljen način ogrevanja ogrevanje s toplotnimi črpalkami. S tem so se na območju goste naselitve izgonili prekomerni obremenitvi zraka z izpusti in tudi izboljšali požarno varnost.

Se sprašujete zakaj tak sistem ogrevanja ni bolj razširjen? Težava je v visoki začetni investiciji, ki si jo običajno privoščijo le investitorji v večje objekte, kjer se naložba v tak sistem ogrevanja hitreje povrne.

Comments are closed.