Tipične okvare trdih diskov

1386789_hard_drive_3Trdi disk je del računalnika, brez katerega pravzaprav ne moremo delovati. Seveda se lahko kaj hitro zgodi, da čez noč zaradi različnih okvar ostanemo brez podatkov. Vsakdo, ki ima izkušnje z okvaro diska svetuje, da vse pomembne podatke, ki jih imate shranjene na računalniku hranite tudi drugje. Seveda je ta nasvet popolnoma dobronameren, ker lahko v vsakem trenutku, ko se disk okvari, ostanemo brez podatkov. Šele takrat pričnemo razmišljati o tem, kako dobro bi bilo, če bi imeli podatke že predčasno na varnem. Okvare trdih diskov se seveda dogajajo, saj niso neuničljivi. Velikokrat lahko njegovo okvaro predvidimo, velikokrat pa se zgodi, da nas popolnoma preseneti. Okvara trdega diska je ena izmed najbolj neprijetnih okvar v zvezi z računalnikom.

Poznamo različne vrste okvar trdih diskov, ki jih prepoznamo po določenih znakih. Obstajajo pogoste in manj pogoste okvare trdih diskov. In katere so tiste tipične okvare trdih diskov? V predpostavki, da izvzamemo mehanske in elektronske okvare trdega diska, se velikokrat pojavi okvara na glavnem zagonskem sektorju (MBR-master boot record). To je sektor na trdem disku, ki pravzaprav prične s samim zagonom sistema. Ta del trdega diska vsebuje particijsko kodo, ki se imenuje master boot. V tem primeru imamo pri okvari težave že ob samem zagonu. Naslednja napaka, ki je tipična za okvaro trdega diska je napaka v datotečnem sistemu, kjer ne moremo prebrati naših shranjenih datotek. Velikokrat pa se lahko kot okvara na trdem disku pojavi tudi s poškodovanimi sektorji, ki so na samem disku.

Sestavni deli trdega diska so izjemno občutljivi na udarce. Pri tem verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je vsakršno grdo premikanje računalnika lahko izjemno obremenjujoče za vaš trdi disk, ki se v njem nahaja. Skozi čas se lahko pojavijo različne okvare, zaradi katerih lahko izgubimo naše podatke. Vsekakor so dandanes na voljo tako imenovani SSD diski, ki imajo dolgo življenjsko dobo in so znani po tem, da se ne kvarijo tako pogosto kot navadni trdi diski. Razmislite, koliko so vredno vaši podatki in bodite pozorni na morebitne napake, ki vam jih javlja računalnik v zvezi z diskom. Pravočasno poskrbite, da bodo vaši podatki na varnem in si tako olajšajte delo takrat, ko bo trdi disk popolnoma odpovedal.

Comments are closed.