Spletna tržnica ali spletna trgovina

spletna trznicaMnogo ljudi, ki bi želelo vzpostaviti spletno prodajo se sooča z dilemo ali postaviti spletno trgovino in tako poskusiti vzpostaviti samostojno prodajno pot, ali pa uporabiti katero izmed že uveljavljenih, kot so npr. razne spletne strani za prodajo v obliki dražbe, malih oglasov, ipd.

Prednosti enih in drugih so seveda znane. Spletne tržnice omogočajo takojšen dostop do večjega števila kupcev, vendar pa je ponujanje preko teh kanalov težko unikatno, temveč pravzaprav zelo standardizirano, uniformirano, prodajalec pa je potisnjen v ozadje. Kupci pogosto, potem ko so opravili nakup, ne vedo več, od koga so ga kupili in se drugič torej ponovno odpravijo na splošno na lov za novimi izdelki kar na stran spletne tržnice – in ne iščejo tako pogosto posameznih trgovcev, preko katerih so že kupili v preteklosti.

Samostojna spletna trgovina pa po drugi strani omogoča izgradnjo blagovne znamke in vzpostavitev trajnejše vezi med prodajalcem in kupcem, kar je na dolgi rok skoraj vedno boljša strategija in pristop.

Seveda pa je samostojna pot bistveno bistveno bolj težavna in zahteva veliko mero vztrajnosti, saj še posebej novi kupci le počasi kapljajo. A ko se ti prično vračati, vemo, da smo na dobri poti. In potem je trženje bistveno lažje, kot je na spletnih tržnicah.

Zavedati se je namreč potrebno, da je lastnikom spletnih tržnic veliko večji interes, da se kupci vračajo na njihovo spletno stran, in ne da oddidejo ti kupci drugič neposredno k posameznim prodajalcem, zato bodo storili vse, da se to ne zgodi. Zreducirali bodo trženjske možnosti ponudnikov na majhen logotip in skrit kontakt, nato pa jim bodo e-pošto pošiljali sami in direktno.

Ena kombinacija, ki je tako pogosto potem na videz rešitev je, da se prodajalci poslužujejo obeh poti. Tako da vzpostavijo in gradijo svojo spletno trgovino, obenem pa si zagotovijo hitrejšo pridobitev novih strank preko spletnih tržnic, vendar pa se nemalokrat izkaže, da se je dosti bolje posvečati svoji lastni trgovini, kot pa se tako vzpostavljati na dveh straneh.

 

 

Comments are closed.