Otroške dude

Naj so vam všeč ali ne, dude se uporabljajo že stoletja. Angleško ime »soothers« nam razloži njihovo glavno namembnost – potolažiti malčka. Starši običajno začno z uporabo otroške dude, ko so dojenčki stari 2-3 mesece, prej se morajo namreč navaditi na dojenje in bi jih mešanje prsne bradavice in dude lahko zmedlo in bi se zato težje dojili, česar pa si zaradi njihovega zdravja nikakor ne smemo privoščiti.Prednost dude torej je, da lahko pomaga pomiriti otroka in ga zaziba v spanec. Duda včasih pomaga tudi pri premagovanju bolečin, še posebej, kadar imajo otroci kolike. Nekateri strokovnjaki celo zagovarjajo tezo, da duda lahko prepreči nenadno smrt v zibki. Pri uporabi dud je pomembno, da upoštevate naslednje nasvete:
– uporabljajte otroške ortodontske dude, saj bodo pomagale pri pravilnem razvoju otroškega zobovja
– dude redno čistite in jih sterilizirajte, kot to storite s stekleničkami za hranjenje
– redno spremljajte, če so poškodovane in jih po potrebi menjajte
– nikoli je ne namakajte v med ali drugo sladko hrano, da bi otroka pomirili, saj to škoduje njegovim zobem
– uporabljajte jo izključno za tolažbo in uspavanje otroka in vedno počakajte, da otrok sam izrazi željo po dudi, ne dajajte mu je avtomatsko.

Prepogosta, predvsem pa predolga uporaba lahko vodi do poškodb zob in govornih napak, zato pametno izberite čas, ko boste otroka začeli odvajati od dude. Poskusite lahko z raznimi triki: predlagajte mu, naj jo podari osebi, ki mu veliko pomeni (novorojenček, kakšna žival) in izpostavite starejše otroke, ki dude ne uporabljajo več – zagotovo jim bo želel biti podoben .

Comments are closed.