Ljubljana

Na območju današnje Ljubljane so zaradi ugodne prometne lege prvo naselbino ustanovili že Rimljani, ki so jo poimenovali Emona. Nato se je skozi zgodovino na tem območju zamenjalo več ljudstev in s tem tudi imen naselbine, ki se je počasi preoblikovala v mesto.

Kljub temu, da gre za največje mesto v državi, je s svetovne perspektive le srednje veliko mesto, v katerem živi 300 000 prebivalcev, kar pa ne pomeni, da v čemerkoli zaostaja za ogromnimi velemesti. Ljubljana je kot glavno mesto gospodarsko in politično središče, tu je največja koncentracija bogastva, mesto z okolico pa prispeva kar 25% BDPja.

Tudi po številu izobraževalnih ustanov je Ljubljana daleč pred drugimi mesti v Sloveniji, kljub temu, da poskušajo to vlogo razpršiti med mesta po celi državi. Ljubljanska univerza je bila prva v Sloveniji, ni pa več edina, a ima še vedno najboljši ugled in kakovost študija.

Mestne oblasti se tudi iz leta v leto trudijo, da bi izboljšale kakovost življenja za prebivalce mesta, dnevnim migrantom in pa vse bolj tudi turistom. Ena izmed največjih investicij v turistično infrastrukturo je bila vzpenjača na Ljubljanski grad, vse več in vse lepši pa so tudi hoteli.

Posebej zanimiv Ljubljana hotel je majhen butični Antiq hotel v samem starem centru mesta, ki je oblikovan v starem meščanskem slog, ki se sklada z stavbo, v kateri je urejen.

Comments are closed.