Športno jadranje

Radi bi opravili najem jadrnice, pa se še niste odločili za način jadranja, vendar razmišljate o športnem jadranju.

Športno jadranje je vodni šport, ki zajema tako zasnovo in izdelavo jadrnic in jader, kot tudi preučevanja vremena in morskih tokov. Ta šport je raznovrsten in zajema veliko tekmovalnih disciplin, ki potekajo od manjših trimetrskih jadrnicah vse do velikih dvestometrskih. Športno jadranje je v programu poletnih olimpijskih iger.

 

Poznamo kar nekaj oblik jadranja. Osnovna delitev je na tekmovalno in rekreacijsko jadranje. Tekmovalno se deli še na številne druge oblike. Najbolj znano je olimpijsko jadranje, ki zajema jadrnice za eno osebo pa do različnih dvosedov. Zadnje čase je zelo privlačno solo jadranje. To pomeni, da je na jadrnici samo en član posadke, regate pa so dolge od nekaj ur pa do nekaj mesecev ali let. Pri daljših regatah, imenovanih tudi oceanske regate, gre za velik organizacijski izziv. Navadno z jadralcem sodeluje številčna ekipa. Posadka Volvo ocean race, medijsko po celem svetu odmevna regata, sestavlja 12 članov. Jadrnice so 24 metrov dolge, ki predstavljajo največje dosežke visoke tehnologije. Posadka živi in jadra za nekatere v nemogočih razmerah. Izpostavljeni so vremenu, ki je tudi zelo kruto. Regata traja približno devet mesecev. Poteka pa vsaka tri leta.

Za ljudi, ki si želijo zgolj nedeljskega rekreativnega tekmovanja, je poskrbljeno s številnimi klubskimi regatami, ki trajajo 4 – 7 ur. To niso profesionalci, kot pri prej omenjenih regatah, kar pa ne pomeni, da niso dobri jadralci. Ločijo se na dve skupini. Eni se regat udeležujejo le zaradi druženja in uživajo v jadranju, drugi pa poleg tega želijo tudi zmago. To včasih pripelje do moteče želje po zmagi, kar kvari dobro vzdušje na regati.

Pri skupinskem jadranju ima jadrnica skiperja ali krmarja, ki je najpomembnejši član. Odgovoren je za posadko in plovilo. To vlogo opravlja najbolj izkušen član posadke. Vsaka posadka ima taktika, kateri sprejema taktične odločitve. Trimer glavnega jadra in trimer prednjih jader – upravljata z jadri. Pitman skrbi za vse dvižnice pri jadrih in tesno sodeluje z bowmanom, ki upravlja z vsem, kar je pred jamborom.

Jadralci tekmujejo tako, da prevozijo začrtano pot, ki je označena s plavajočimi bojami. Te so lahko razvrščene v trikotnik ali kako drugače, jadrnice pa plujejo tudi večkrat od ene boje do druge boje. Pravila so precej zapletena in skrbijo, da ne pride do morebitnih trkov in zagotavljajo, da se plovila držijo začrtanih poti ter se medsebojno ne ovirajo.

Slovenci imamo kar nekaj vrhunskih jadralcev in jadralk. Vasilij Žbogar je leta 2004 na olimpijskih igrah osvojil bronasto medaljo, 2008 pa bronasto v razredu laser.

Če uživate v jadranju ali pa ste tekmovalni tip in bi radi preizkusili svoje zmožnosti na športni jadrnici, potem je za vas prava izbira najem jadrnice.

 

Comments are closed.