Kaj pričakujemo od dobre slikanice?

Slikanice imajo prav posebno mesto med knjigami za otroke. Ker temeljijo na slikah, pri otrocih takoj vzbudijo zanimanje, zaradi ne predolgega besedila pa ga znajo tudi zadržati.

Seveda ni vsaka slikanica primerna za vsakega otroka. Najmlajše zanimajo predvsem slike. Prepoznavni liki in odnosi med njimi jim ne pomenijo prav veliko. Poleg tega slikanice raziskujejo z vsemi čuti, zato morajo biti izdelane iz primernih materialov. Slikanice za najmlajše so pogosto iz blaga, umetnih mas, tudi iz lesa, ali vsaj iz debelejšega kartona.

Po drugem ali tretjem letu so otroci že sposobni slediti preprosti zgodbi, ki naj se še vedno odvija v otroku domačem okolju, saj se je otrokova domišljija šele začela razvijati. Za fantazijska prizorišča bo dovolj časa kasneje, domišljijska komponenta doseže pri večini otrok vrhunec po šestem ali sedmem letu.

Ko izbiramo slikanico, pazimo na naslednje:

1. Ilustracije naj bodo jasne, čiste in razločne. Seveda naj bodo tudi všečne, a nikakor ne kičaste. Če so uporabljene premočne, kričeče barve, bleščice in podobne domislice, je to lahko že znak za alarm. Poskušajmo zaupati svojemu okusu. Če smo v dvomih, se posvetujmo z ‘avtoriteto’, kot je morda izkušena vzgojiteljica, knjižničar, knjigarnarka ali slikar. Ker tudi ‘avtoritete’ niso vsemogočne, se pogovorimo z različnimi ljudmi in na koncu sami sprejmimo odločitev.

2. Zgodba in besedišče naj bosta usklajena z otrokovo starostjo in zrelostjo. Na splošno velja, da so za starejše otroke primerna daljša besedila in bolj zapleteno dogajanje. To pomeni, da se v zgodbi (kot pove že beseda sama) tudi dejansko nekaj zgodi. Dogajanje naj poteka gladko, naj ne bo prezapleteno, a tudi ne preveč enostavno ali celo podcenjevalno. Junak slikanice naj ima nek cilj, ki ga na koncu tudi doseže, a naj za to premaga tudi kakšno oviro.

3. V slikanicah običajno iščemo vzgojna sporočila. Slikanice so odličen pripomoček za vzpodbujanje samostojnosti, sočustvovanja, spoznavanje osnov higiene, delovnih navad … Toda naj nas to ne obremenjuje preveč. Vsaj tako pomembne so tudi druge komponente: pripovedovalski ritem, morebitne rime, humor, izvirnost … V vsakem primeru si velja za izbor kakovostne slikanice vzeti nekaj časa. Čas, ki ga porabimo za svoje otroke, je pač naboljša naložba.

Comments are closed.