Zakaj je najem jadrnice za večino jadralcev ugodnješi od nakupa lastne jadrnice

Vprašanje ali najem jadrnice ali nakup jadrnice je najbolj pogosto pri navdušencih jadranja in jadrnic. Nekateri se srečajo s tem vprašanjem že zelo hitro, drugi pa šele po nekem času, ko preživijo na jadrnici že kar nekaj poletij. V nadaljevanju bodo predstavljeni dejavniki najema jadrnice in nakupa jadrnice. Vse je odvisno od vašega finančnega stanja, pa tudi prostega časa.

Nakup jadrnice

Ali je nakup jadrnice pravilna ali napačna odločitev? Pri nakupu morate biti pozorni na ceno jadrnice, vrsto jadrnice, prostornost in dejansko jadralnost, ki je razvidna iz testne vožnje. Ceno jadrnice določite glede na vaše finance. Nakup jadrnice dolžine okoli 30 do 35 feetov stane okoli 200 000 eur. Potem šele razmišljajte, kako boste jadrali, bo to obalno jadranje, tekmovalno, čezoceansko križarjenje ali kaj drugega. Ko se odločite za kakšno vrsto jadranja jadrnico potrebujete, boste vedeli kakšen tip jadrnice iščete. Pomemben korak pri nakupu je prostor, kjer boste jadrnico skladiščili in  kjer boste imeli privez. Cene marin se precej razlikujejo. Letni stroški za lastništvo jadrnic ocenjujejo nekje na 10 do 15% vrednosti jadrnice. V te stroške se šteje privez v marini za zimo in poletje, zavarovanje, takse, registracija in vzdrževalna dela na jadrnici. Zadnji pomemben dejavnik pa je, da jadrnico testirate. Torej pregledate vse pomanjkljivosti in napake, ki bi jih lahko imela (predvsem, ko gre za rabljeno jadrnico).

Najem jadrnice

Prednost nakupa jadrnice pred najemom jadrnice je lastništvo nad jadrnico, vedno je na razpolago za uporabo. Tako dopusta ni potrebno planirati, lahko se samo odpeljete do marine in že jadrate. Za najem jadrnice pa morate jadrnico že prej rezervirati. Prav tako nimate nobenih skrbi preko zime, kako bo skladiščena jadrnica, kaj se z njo dogaja ob razburkanem morju in hudih burjah. Najem jadrnice vam vzame veliko manj časa, energije in seveda tudi denarja.

Glede financ pa je najem jadrnice seveda čisto nasprotje od nakupa jadrnice. Res je, da pri najemu niste lastnik jadrnice, nimate pa tudi nobenih večjih stroškov. Za isti denar, ki predstavlja nakup in vzdrževanje jadrnice bi si lahko v desetih letih privoščili nakup stanovanja in vsakoletne počitnice na jadrnici, tudi do štirikrat na leto.

Ko se odločite za najem jadrnice, pokličite podjetje z oddajo jadrnic in povejte, kakšno jadrnico bi imeli in kateri termin. Jadrnico izberete glede na vrsto jadranja in število oseb.

Menim, da je v opisanem članku dovolj naštetih prednosti za najem jadrnice. Zakaj bi si z nakupom jadrnice skozi leto delali velike stroške in še skrbi. Zato vam osebno priporočam najem jadrnice (rezerviraš, jadraš, mirno spiš).

Comments are closed.