Izberite najboljša PVC okna

Neobhodno potreben element v vsaki stavbi, stanovanju so okna. Funkcije, ki jih imajo so zelo različne in številne. Nudijo nam stik z zunanjim svetom, svetlobo, prezračevanje prostorov,… zavarovati nas morajo pred zunanjim svetom in hkrati nas morajo z zunanjim svetom tudi povezovati. Ko se odločamo za nakup novih oken, moramo paziti na različne stvari. Zelo pomembno je, da dobro tesnijo, da nam nudijo dobro toplotno in zvočno izolacijo.

Toplotna izolacija je zelo pomembna. Pomembno je, da nas obvarujejo pred mrazom v zimskih mesecih in pred vročino v poletnih mesecih. Ogrevanje prostorov je postalo potratno in tudi uporaba klime za ohlajanje prostorov nam prinaša velik dodatni strošek. Če imamo najboljša, zelo kvalitetna okna lahko veliko prihranimo pri ogrevanju in ohlajanju. Kdo nam lahko pomaga, da bomo izbrali pvc okna visoke kvalitete? Na kaj moramo paziti, ko izbiramo nova pvc okna?
Trenutno imamo lesena okna, ki so dotrajana, nam ne tesnijo, v notranje prostore uhaja veliko hladnega zraku od zunaj. Veliko stroškov imamo za ogrevanje notranjih prostorov. Odločamo se, katera okna bomo izbrali. Ali naj se odločimo ponovno za lesena okna ali pa naj se odločimo za pvc okna. Veliko ljudi ima zelo nasprotna mnenja glede materialov iz katerih naj bi bila izdelana. Naravni materiali so zelo privlačni, kvalitetni, vendar potrebujejo vsakoletno vzdrževanje. Potrebno jih je vsako leto na novo prebarvati. S tem imamo še dodaten strošek za barvo in lake. Če se bomo odločili za pvc okna bo stroškovno veliko bolj ugodno za isto kvaliteto. In tudi samo vzdrževanje pvc oken je minimalno. Pvc okna samo z mokro krpo pobrišemo in so že čista in snažna. Pvc okna veliko bolj tesnijo od lesenih oken. Zato nas nekateri opozarjajo na rosenje, ki nastane na površini stekel. Vendar do rosenja pride, ko je površina stekel hladnejša od zraka okoli stekel. To je odvisno od kosficienta toplotne prehodnosti, ki ga ima steklo, od zunanje in notranje temperature in seveda tudi od kroženja zraka in od vlažnosti zraka. To pomeni, da se lahko srečamo z rosenjem tudi pri lesenih oknih in seveda imamo lahko rosenje tudi, če imamo pvc okna.

Kako naj bi preprečili rosenje na oknih? Odločiti se moramo za kvalitetna, toplotno izolativna, veliko moramo prostore zračiti in v notranjosti prostorov moramo vzdrževati ustrezno klimo. Rosenje nastane zaradi kondenzacije zraka, oziroma kondenzacije vlage. Zato moramo paziti na vlago v notranjih prostorih. Če bomo preprečili vlago ali jo vsaj zmanjšali, se bomo veliko manj srečevali z rosenjem na oknih.

Comments are closed.