Radar detektor – izognite se nerazumnim kaznim

Radar detektorji so elektronske naprave, ki zaznavajo radarske merilnike hitrosti, ki v okolje pošiljajo elektromagnetne valove na določenih frekvencah, zaznavajo pa tudi laserske žarke, ki jih v okolje pošiljajo laserski merilniki hitrosti.

Pri radarskih merilnikih hitrosti (to so avtomobilski in stacionarni radarji) se izkažejo izvrstno, saj vas še pravočasno opozorijo na njihovo bližno. Zanesljivost delovanja je tu zelo visoka, a je odvisna tudi od hitrosti vaše vožnje. Z zvočnimi signali vas bo namreč radar detektor opozoril na radarski merilnik hitrosti lahko že 1km prej, a to razdaljo pri višji hitrosti prej prevozite in lahko se zgodi, da ne boste uspeli pravočasno upočasniti.

Laserski merilniki hitrosti pa so t.i. laserske pištole, ki jih uporabljajo policisti ob cestah. Te delujejo drugače od radarskih merilnikov, v okolje namreč pošiljajo snop laserskih žarkov, ki so pri merjenju cntrirani direktno na vaš avtomobil. Ob pravilnem merjenju s strani policaja vas tako radar detektor ne bo uspel pravočasno opozoriti, saj je to nemogoče. Zanesljiva rešitev pred laserskimi merilniki so le t.i. motilci laserjev, ki pa so pri nas prepovedani.  A policisti se ponavadi tudi zmotijo pri prvem merjenju (tresoča roka ipd.) in mora v takšnem primeru merjenje ponoviti. Do naslednjega merjenja boste tako že opozorjeni s strani rada detektorja.

Za povprečnega voznika, ki ne »divja« po javnih cestah, je radar detektor odlična rešitev. Dobri radar detektorji so voznicam in voznikom v Sloveniji na voljo po zelo dostopnih cenah, zato vam pri nakupu ni potrebno varčevati. Kvaliteta radar detektorja pogosto ima korelacijo s ceno, boljši radar detektor je tako tudi nekoliko dražji. In obratno: slabši so zelo poceni (80€), a neuporabni za slovenske ceste.

Radar detektorji se delijo na zunanje in vgradne. Vgradni so pogosto kvalitetnejši a tudi zelo dragi, medtem ko so zunanji danes tudi že dovolj tehnično izpopolnjeni, da nudijo zanesljivo opozarjanje za povprečnega in varnega voznika.

Radar detektorji ne nudijo potuhe za tiste, ki po cestah divjajo, saj so v prvi vrsti namenjeni običajnim voznicam in voznikom, ki vozijo v skladu z razmerami na cesti. Zakoni in omejitve hitrosti namreč niso vedno življenjske in razumne, na marsikaterem odseku je mogoče varno voziti tudi pri višji hitrosti kot jo pripisuje zakon. Zgodi se torej, da je povsem varna in zanesljiva voznica ali voznik kaznovana/kaznovan zaradi povsem naključnega incidenta. S policisti se ne gre prerekati in to z radar detektorjem tudi ne bo več potrebno. Prihranite si čas, denar, samospoštovanje in kvaliteto življenja z uporabo radar detektorja.

Več si lahko preberete na www.radardetektor.si.

Comments are closed.