Garderobne omare za urejen dom

Za dobro počutje v našem domu je potrebno poskrbeti, da je dom urejen, pospravljen in zračen. Dobra organizacija nam pomaga tudi pri tem, da stvari lažje in hitreje najdemo, kar pomeni, da z nekaj urami vloženimi v organizacijo naših stvari dolgoročno prihranimo čas.

Kako se lotiti organizacije doma?

Prva stopnja organizacije doma je vsekakor to, da pregledamo stvari, ki jih imamo v stanovanju. Ker imamo običajno v stanovanju ogromno stvari, je pomembno, da se dela lotimo v manjših sklopih – če nam primanjkuje motivacije, začnemo z manjšimi opravili, naprimer z manjhno omarico za čevlje v predsobi. Tako bomo hitreje videli rezultate, kar nam bo vlilo dodatno motivacijo za nadaljne urejanje.

Pri pregledu najprej ugotovimo, katerih stvari sploh ne potrebujemo več. Veliko večino stvari, ki jih nismo uporabili že več kot eno leto, ne bomo potrebovali nikoli več. Te stvari podarimo ali zavržemo. Nato stvari, ki jih potrebujemo, razdelimo v smiselne sklope (npr. poletna obutev, zimska obutev itd.). Za vsak sklop najdemo primerno mesto v stanovanju/omari. Pri tem se držimo pravila, da stvari, ki jih potrebujemo bolj pogosto, postavimo na bolj dostopna mesta (npr. na višje police, v priročen predal itd.), manj nujne stvari pa pospravimo na bolj nedostopna mesta (npr. spodnja polica).

Imate premalo prostora za shranjevanje?

Običajno pri pomanjkanju prostora sploh ni problem v tem, da bi naše stanovanje imelo premajhno površino, ampak je problem v neprimerni organiziranosti prostora. Dandanes na trgu najdemo obilo različnih izvedb garderobnih omar, tako da je pred nakupom pomembno, da premislimo, kaj bomo v omari shranili, nato pa najdemo omaro, kjer bo to najlažje storiti. Torej, če imamo namen v omari shranjevati zimske plašče, najdemo omaro, ki nudi veliko prostora za obešanje. Nasprotno, če bomo v omari shranjevali čevlje, potrebujemo omaro, ki ima v notranjosti veliko polic, ki med seboj niso preveč oddaljene – tako bomo na manjši prostor shranili več parov obutve.

Comments are closed.