Otroški avtosedeži se zelo razlikujejo

Za večino staršev nakup otroškega avtosedeža predstavlja kar velik izziv. Podajamo se namreč v vode, v katerih nimamo kaj dosti znanja, pa vendar ga moramo imeti, če želimo za svojega otroka kupiti varen sedež. Ponudbe je namreč ogromno in treba je iz ponudbe kakšnih 100 avtosedežev izbrati le enega. Pa vendar so otroški avtosedeži nekako smiselno razporejeni v skupine, tako da je izbor lažji, hkrati pa so razporejeni tudi po varnostnem pripenjanju. To sta dve glavni vodili, ki jih je treba upoštevati, ko se gledajo otroški avtosedeži. Če boste pogledali na stran trgovine Otroška trgovina https://www.otroska-trgovina.com/otroski-avtosedezi, boste videli, da so otroški avtosedeži razporejeni po skupinah, pri čemer pa se skupine razlikujejo glede na težo otroka, sami pa morate potem najti pravi način pripenjanja v avto.

Otroški avtosedeži po skupinah oz. teži

Sistem je po eni strani nekako logično razporedil avtosedeže v skupine po nosilnosti. Logika je nekako prava, vendar pa če ima otrok prekomerno ali pa premajhno telesno težo in je zelo velik ali majhen, ta logika ne vzdrži in se morajo starši sami odločiti, kdaj je primeren čas, da se začnejo gledati novi otroški avtosedeži. Drugače pa danes že obstaja novi način grupiranja avtosedežev, kjer se gleda le velikost in nič teža, so pa ti otroški avtosedeži pri nas še izjemno redki, ker so pravzaprav šele v obdobju uveljavljanja in še niso obvezni. Sicer pa so otroški avtosedeži danes še vedno razporejeni tako: 0+, do 18 kg, do 25 kg in do 36 kg. Starši se zelo različno odločajo pri nakupu, medtem ko ima večina staršev lupino že v kompletu z vozičkom, tako da je najmanj vprašanj za to skupino. Potem pa se najbolj pogosto kupuje skupina še do 18 kg in do 36 kg, medtem ko za do 25 kg ni kaj dosti zanimanja, saj je dejansko tudi najmanj smiselna.

Otroški avtosedeži glede na način vpenjanja

Tudi tu imamo kar nekaj možnosti, vendar pa pred nakupom tistega sistema, ki se vam zdi najbolj smiseln, najprej preverite, kaj vaše vozilo sploh ima in omogoča. otroški avtosedeži se lahko vpnejo samo z avtomobilskim pasom, lahko z avtomobilskim pasom in isofix sistemom, lahko pa imajo poleg tega tudi še toptheter ali pa imajo zgolj toptheter in avtomobilski pas. Stopnja varnosti je najbolj zagotovljena z vsemi tremi sistemi, ampak ravno pri top theter sistemu je največje vprašanje, če ga vaše vozilo omogoča.

Comments are closed.