Fibromialgija in zanjo značilni simptomi

Kot vsaka druga bolezen ima tudi fibromialgija svoje značilne simptome, ki pa so vseeno nekoliko zaviti v meglo, saj svetovna zdravstvena organizacija to bolezensko stanje priznava kot bolezen šele dobrih 20 let, pa čeprav je poznana med ljudmi že več kot 150 let. Glavni simptom, po katerem se najlažje prepozna fibromialgija najlažje prepozna, so bolečine v mišicah in tkivih okoli njih, predvsem bolečine v mišičnih ovojnicah in kitah, in sicer se ta simptom najlažje prepozna ob pritisku na boleče mesto. Žal pa vsak zdravnik teh simptomov ne zna prepoznati, zato ni vseeno h kateremu zdravniku gremo.

Najbolj pogosti simptomi po katerih se fibromilagija prepozna

  1. Bolečine in okorelost v mišicah

Ta simptom, po katerem se fibromialgija najhitreje prepozna, je najhitreje zaznan v obliki krčev ali trzanja v hrbtnih, vratnih in ramenskih mišicah. Posledice teh bolečin so lahko migrenski glavoboli, omotica in slabost. Zelo pogosto so bolečine najhujše v jutranjih urah, ker oz. če smo preko noči dlje časa v istem položaju. Preko dneva pa se jakost bolečine v mišicah in tkivih okoli njih nekoliko spreminja, žal pa je prisotna bolj ali manj ves dan.

  1. Težave s spanjem in utrujenost

Fibromialgija je tudi zelo izčrpajoča in utrujajoča bolezen, zato bolniki, ki trpijo za to boleznijo, ves dan čutijo utrujenost in izčrpanost. Zelo pogosto pa fibromialgija povzroča tudi težave s spanjem.

  1. Prebavne motnje

Fibromialgija povzroča tudi prekomerne vetrove, zaprtost ali diarejo, težave s požiranjem in napihnjenost, možni pa so tudi krči v trebuhu. Žal zdravniki mnogokrat ta simptom označijo kot razdražljivo črevesje.

  1. Težave s koncentracijo in spominom

Zaradi pogoste utrujenosti fibromialgija lahko vpliva tudi na koncentracijo in spomin, ki se kaže tako, da imajo bolniki s to boleznijo le kratkotrajen spomin in da si za dlje časa le težko kaj zapomnijo.

  1. Ostali simptomi

Fibromialgija pa se lahko kaže tudi kot slabša prekrvavitev, nemirne noge, tesnoba, potrtost in depresija, nepotrebna zaskrbljenost, pogosto uriniranje, občutek zbadanja in drhtenja ter odrevenelost rok in nog.

Comments are closed.