Težave za mimogrede

Dolžnosti in delo, ki vam ne prijajo, vas motijo, mučijo, vznemirjajo, vas odbijajo in vam ne ustrezajo, poskusite opravljati čim bolj intenzivno, čim krajši čas, v dobri družbi, prijaznem okolju in mimogrede (večkrat po malem), med drugimi opravili in obveznostmi, ki so vam pri srcu, svetujejo avstralski delovni psihologi. Tako si najtežje stvari v službi razporedite na urnik tik pred opoldanskim kosilom s prijaznim poslovnim partnerjem, najbolj neprijetne telefonske klice opravite takoj po dopoldanski kavi, nepriljubljene sestanke uvrstite na seznam o ponedeljkih (prvi dan v tednu je že sam po sebi naporen in neprijazen, zato so ljudje tedaj pripravljeni na nevšečnosti in zagate). Hkrati pa boste v ponedeljek zvečer, ko boste odhajali iz službe, lahko optimistično ugotavljali, da je najhujši dan v tednu že za vami, in se veselili vsega, kar vas še čaka do konca tedna.

Poskušajte neprijetna opravila in dolžnosti čim bolj racionalizirati in reducirati, po možnosti kar največ nepriljubljenih nalog in opravil prelagajte na sodelavce (zlasti podrejene) in pri tem pozorno opazujte, kako se bodo odzivali. Morda jim bo to celo všeč (nekateri so pripravljeni storiti vse, kar jim naročite, pri zoprnih opravilih celo uživajo ali pač delajo, ker morajo, in si s tem ne belijo glave) ali pa jih vsaj ne bo motilo. Preverite tudi, kakšni so rezultati njihovega dela – ga opravijo tako dobro kot vi sami, slabše ali morda celo bolje, kakor ste pričakovali.

O delu, ki vam ne ustreza in ne prija, se ob prvi priložnosti previdno, obzirno in dovolj diskretno pogovorite tudi s svojim predstojnikom – morda vas bo pripravljen brez pomislekov in omahovanja razbremeniti dolžnosti, ki vam niso pri srcu, in najti koga, ki jih bo z veseljem opravljal, vi pa boste v zameno prevzeli del njegovih obveznosti (ki vam ne bodo šle preveč na živce). Vsekakor poskrbite in storite vse, da se boste pri svojem delu dobro počutili, in se ne obremenjujte z malenkostmi, je nasvet ameriškega strokovnjaka in avtorja svetovne uspešnice Ne trati moči za drobne malenkosti v službi Richarda Carlsona. In ne ženite si preveč k srcu, če ni vse tako, kakor bi radi.

Na Mednarodnem kongresu praktične psihologije so znanstveniki ponovno ugotovili, da se več kakor tri četrtine zaposlenih v ZDA in Kanadi vsaj občasno dolgočasi pri svojem delu. Še bolj vznemirljiv in skrb zbujajoč pa je podatek, da ima večina zaposlenih v Veliki Britaniji svoje delo za dolgočasno in monotono. Če človek pri svojem delu (vsaj občasno) ne uživa, pomeni, da nima prave službe (projekta, dela, dejavnosti, poklica) oziroma da je po Petrovem načelu že prekoračil prag svojih zmožnosti. Morda pa svojega dela ne jemlje dovolj resno oziroma ga kratko malo ne zanima, kaj šele privlači in veseli.

Comments are closed.