Chia semena so super

chia-_cija_cia_-semenaSte že slišali za drobna Chia semena, ki imajo nekatere prav zanimive in zabavne lastnosti? V stiku s tekočino namreč nabreknejo, zato jed ali napitek, v katero dodamo ta mala rjava semena, dobi nenavadno strukturo. Če radi okušate nove jedi, potem jih morate obvezno poizkusiti! V kulinariki trenutno namreč veljajo za pravi hit, nekateri pa jih obožujejo tudi zaradi njihove hranilne sestave …

Oljna kadulja ali chia

Chia semena (www.super-obrok.si) so ime, ki se ga navadno uporablja za ta semena, sicer pa gre za semena rastline po imenu oljna kadulja oziroma z latinskim imenom Salvia hispanica. Gre za rastlino, ki so jo gojili že Maji in Azteki ter jo tudi izjemno cenili – bila je vredna kot denar, saj so drobna rjava semena uporabljali tudi kot plačilno sredstvo oziroma namesto denarja.

Tako kot danes pa so jih tudi že v predkolumbovskih časih cenili predvsem zaradi njihove hranilne vrednosti – nekaj semen je tako imel pri sebi prav vsak, ki je moral prepotovati dolge razdalje, enako pa so jih uporabljali tudi vojščaki, saj je bilo to bolj praktično in jim je dalo veliko več energije kot druga hrana, ki bi jo zaradi teže ter zato, ker bi se pod vročim južnoameriškim soncem pokvarila, težko nosili s seboj.

Kakšnega okusa so chia semena?

Semena oljne kadulje skorajda nimajo nobenega okusa, ampak se navzamejo okusa jedi, v katero jih zamešamo. V kulinaričnem smislu se zato kot dodatek jedem uporabljalo le zaradi tega, da naredijo zanimivo teksturo, pa tudi kot nadomestek za jajca, saj namočena semena delujejo kot vezivo, nekateri pa z njimi pri peki nadomeščajo tudi moko in tako poskrbijo za boljšo hranilno vrednost končne jedi. Prav hranilna vrednost pa je tista, zaradi česar so semena chie tako zelo cenjena …

Hranilna vrednost

Kakšna je sestava chia semen oziroma semen oljne kadulje? 100 g teh semen nam da okrog 400 kcal in ima energijsko vrednost okrog 2000 kJ te vsebuje približno (količine variirajo glede na vrsto izdelka):
– okrog 40 gramov ogljikovih hidratov (od tega manj kot 1 gram sladkorjev)
– približno 30 g maščob (od tega okrog 3 grame nasičenih, 2 grama nenasičenih in okrog 20 g večkrat nenasičenih)
– okrog 18 gramov maščobnih kislin omega 3
– približno 6 gramov omega 6 maščobnih kislin
– količina beljakovin je okrog 20 gramov
– poleg tega vsebujejo tudi okrog 30 g vlaknin
– manj kot 1 gram natrija.

Comments are closed.