Nacionalne in generične domene

holding-a-dot-com-iii-1411477Domena je naslov spletne strani, ki ga moramo vtipkati v internetni brskalnik, če želimo določeno spletno stran obiskati. Vsaka domena je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz imena ter domenske končnice, ki ji lahko rečemo tudi vrhnja domena. Poznamo različne vrste vrhnjih domen, med katerimi glavni dve skupini predstavljata nacionalne ter generične domene. Nacionalne označujemo s kratico ccTLD (Country code top-level domain), medtem ko za generične uporabljamo krajši zapis gTLD (Generic top-level domain).

Nacionalne oziroma državne domene imajo domenske končnice, sestavljene iz zgolj dveh črk. Vsaka domena, ki ima dvočrkovno končnico, je torej nacionalna domena. Med najbolj poznane nacionalne domene sodijo .cn, .in, .ru, .fr, .jp, .au, .uk, .de, .it in .es. Slovenskim uporabnikom spleta pa je zagotovo najbolj poznana domenska končnica .si, ki zastopa državo Slovenijo, z njo pa upravlja vrhovni registrar Arnes.

Posebnost med nacionalnimi domenami je vrhnja domena .tk. Ta predstavlja otočje Tokelau (teritorij Nove Zelandije) v Tihem oceanu. Njena posebnost je v tem, da je fizičnim osebam in majhnim podjetjem na voljo brezplačno. Vsak torej lahko registrira neomejeno število .tk domen, vendar pa pri tem veljajo določeni pogoji oz. pravila. Prepovedane so vse vrste spornih vsebin, prav tako pa morajo spletne strani, katerih domena ima končnico .tk, dosegati reden spletni obisk, v nasprotnem primeru se stran brez predhodnega opozorila izklopi, pojavi pa se Sedo oglas.

Namenimo nekaj besed še generičnim domenam. Gre za vrhnje domene, za katere skrbi organizacija IANA (Internet Assigned Numbers Authority), ki je del zasebne ameriške neprofitne korporacije ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Med najbolj popularne generične domene sodijo domenske končnice .com, .net, .org, .biz, .info, .edu in .gov. Posamezne končnice predstavljajo namen uporabe – tako npr. domenska končnica .com izhaja iz angleške besede commercial, .net iz network, .org iz organization, .biz pa iz business.

Daleč največ je registriranih .com vrhnjih domen, ki med uporabniki spleta uživajo tudi največje zaupanje. Ravno zaradi tega ne preseneča, da se za registracijo domene .com ne odločajo le v tujini, temveč tudi pri nas, kjer poleg nacionalne .si domene zelo pogosto zasledimo tudi .com ter .net domene, precej redkeje pa druge generične domenske končnice.

Comments are closed.