Spletno gostovanje in podpora uporabnikom

spletno-gostovanje-podporaKvalitetno spletno gostovanje je temelj uspeha vsake spletne strani, to je povsem jasno. A kaj pravzaprav je kvaliteta pri gostovanju? Imamo namreč kar nekaj kriterijev, po katerih lahko med seboj razločujemo ponudnike gostovanja, težko pa zarišemo mejo med kvalitetnim in nekvalitetnim.

Če preletimo specifikacije strežnika na primer lahko vidimo, kateri ponudnik bo zadovoljil naše potrebe in kateri ne, kar pa ne pove kaj dosti o sami kvaliteti. Tudi število funkcij ni zanesljiv kazalnik, kot tudi ne navedbe, ki obljubljajo neomejen prostor in podobno, saj je v pogojih poslovanja z majhnimi črkami pogosto zapisano drugače. Če želimo poiskati res kvalitetnega ponudnika spletnega gostovanja, moramo poiskati takšne, ki se lahko pohvalijo z res celovito ponudbo, vključno s storitvami, ki pomenijo odločilno dodano vrednost. Med temi je prav gotovo tudi podpora uporabnikom, ki počasi pridobiva ugled med pomembnejšimi dejavniki pri izbiri gostovanja.

Podpora uporabnikom pri spletnem gostovanju je pogosto nekoliko zanemarjena, saj ta kriterij navadno ne odloča o tem, ali bomo spletno stran lahko gostili ali ne. In tudi prav je, da se najprej posvetimo osnovnim lastnostim posameznega paketa gostovanja, saj moramo najprej poskrbeti, da bo strežnik dovolj zmogljiv. Šele nato preverimo druge lastnosti, pri čemer pa mora biti podpora nujno vključena. Že takoj pri zakupu prostora na strežniku nam lahko podpora pomaga, sploh če pride do kakšnih težav s prenosom datotek, povezavo domene, nastavitvami …

Nekateri ponudniki poskrbijo celo za brezplačno selitev spletne strani s starega strežnika, kar je v mnogih primerih velik plus. Pomen podpore pa se še bolj izkaže kasneje, če na primer pride do kakšnih težav. V primeru kakršnega koli izpada, vdora ali podobne nevšečnosti, bo podpora takoj obvestila uporabnika in poskušala v čim krajšem času odpraviti težavo, prav tako bo odzivna podpora takoj odgovorila na vprašanja, želje in zahteve uporabnika.

Tistim, ki se s spletnim poslom ne ukvarjajo zelo resno, se morda zdi, da podpora uporabnikom pri spletnem gostovanju ni vredna niti centa, a izkušeni spletni mojstri vedo, da je v resnici neprecenljiva.

Comments are closed.