Kakšno je optimalno ogrevanje za vaš dom?

Ogrevanje doma predstavlja velik strošek in glede na rastoče cene energije, bo ta strošek iz leta v leto samo še rasel. Prav zato kljub krizi v zadnjem času panoge, ki skrbijo za optimalno izrabo energije (izolacije fasad, energijsko varčna okna, sodobne kurilne naprave, daljinsko ogrevanje…), hitro rastejo. Ker so potenciali na tem področju veliki, se tudi veliko vlaga v razvoj novih tehnologij.

Pri ogrevanju je poleg cene pomembnih še nekaj dejavnikov. Ogrevanje mora biti predvsem zanesljivo, tako s tehnološkega vidika kot tudi z vidika oskrbe z energenti. Videli smo, kakšni problemi so nastali v Ukrajini zaradi njihove odvisnosti od enega vira energije – ruskega plina. Poleg tega ne smemo zanemariti niti lastnega udobja – ogrevanje na drva je običajno najcenejše, seveda pa vključuje tudi ogromno dela s pripravo drv ter zaradi potrebe po stalni skrbi za ogenj ni primerna za sodoben življenski stil. Konec koncev pa ne smemo zanemariti niti ekološkega vidika, saj z ogrevanjem spuščamo svoje izpuste neposredno v okolje, v katerem živimo, in verjetno si nihče ne želi živeti v umazanem in nezdravem okolju.

Splošnega odgovora na vprašanje, kater način ogrevanja je najboljši, žal ni. Odgovor je odvisen od več dejavnikov – lokacije, velikosti nepremičnine, dostopnosti virov itd. Nepremičnine, ki imajo možnost prikolopa na daljinsko ogrevanje, to najpogosteje izkoristijo, saj gre za tako tehnično kot tudi stroškovno najbolj optimalen sistem.

V primeru, da imamo dostop do plinovoda, ja ta opcija zaenkrat tudi običajno cenejša od ogrevanja na druga kuriva (peleti, kurilno olje itd.), vendar se pričakuje rast cene plina, hkrati pa je zaradi razmer v Rusiji in Ukrajini lahko motena dobava. V primeru, da nobene od teh možnsti nimamo, je smotrna odločitev predvsem med peleti in toplotno črpalko, vendar pa je investicija v ogrevanje na pelete običajno mnogo nižja in tehnično precej bolj enostavna kot investicija v toplotno črpalko.

Comments are closed.