Kateri procesor ima večje ‘mišice’?

processor-989979-mUstaljena praksa je, da zmogljivosti računalnikov primerjamo prav po zmogljivosti glavnega procesorja. Tudi če se s temi, ne ravno vselej realnimi primerjavami sprijaznimo, je zmogljivosti računalnikov še vedno težko določiti. Meritve hitrosti računalniških procesorjev so v medijih nedvomno največkrat izkoriščeni podatki. Za eno ali drugo stran, odvisno pač od interesa.

Prvo pravilo je: če primerjamo le glavne procesorje, moramo zagotoviti vsaj, da so druge komponente računalnika enake in da vsi procesorji poganjajo enak testni program, ki zadovoljivo izkazuje način rabe računalnika v našem okolju. Zavedati se je treba, da je predvsem pri grafično zahtevnih programih, denimo pri arkadnih računalniških igrah, grafični procesor vsaj tako pomemben kot glavni procesor. Po drugi strani je pri procesno zahtevnih matematičnih in strežniških aplikacijah pomembna skoraj izključno zmogljivost glavnega procesorja.

A to še ne pomeni, da bomo z več glavnimi procesorji računalnike bistveno pohitrili. Pomembno je, kako so napisani programi, ki jih uporabljamo. In pri večini programov za domačo in pisarniško rabo si z več glavnimi procesorji ne moremo kaj dosti pomagati, saj vsak program izkoristi le en mikroprocesor, naenkrat pa intenzivno uporabljamo le en program, na primer Microsoftov word ali corel draw. Večprocesrski računalnik je lahko v teh primerih celo nekoliko počasnejši od enoprocesorskega, saj se za isti glavni pomnilnik po nepotrebnem »bojujeta« dva mikroprocesorja. Res je sicer, da znajo nekateri novejši grafični programi in celo igre hkrati dobro izrabiti več glavnih mikroprocesorjev, a je teh manj kot en odstotek od vse programske opreme za osebne računalnike.

Kako pravilno določiti zmogljivost

V vsakem osebnem računalniku pa tudi v igralnih konzolah sta že vsaj dva procesorja: glavni – splošnonamenski in posebni – grafični procesor. Zmogljivejši računalniki pece, predvsem strežniki, imajo še dodatne vhodno-izhodne procesorje, ki skrbijo za prenos podatkov s trdega diska v računalnikov pomnilnik. Vendar take računalnike še vedno označujemo za enoprocesorske, saj imajo le en glavni procesor.

Comments are closed.