V borbi s stresom pomaga psihoterapija

1094329_sleepingV današnjem življenju je psihoterapija že zgubila tisti slabšalni pridih, da je to le terapija za »norce« in paše le v umobolnice. Večji del zahodnega sveta jo že sprejema kot zelo učinkovito vrsto terapije pri reševanju vedenjskih težav in težav z odnosi. Psihoterapija skozi pogovor in različne tehnike posamezniku pomaga odkriti sebe in svoje težave ter kako se s tem spopasti.

Zahodni svet je ravno zaradi hitrega načina življenja postal izredno stresen, zato ni čudno, da se vedno večkrat srečujemo s situacijami, ki jih ne znamo ali zmoremo obvladati. To se pokaže z nepravilno reakcijo v odnosih in našem vedenju. Ravno za takšne težave pa so izšolani in usposobljeni psihoterapevti.

Psihoterapija pomaga tudi pri zdravljenju depresije in anksioznih motnjah, fobijah in travmah. Je način spoznavanja in odkrivanja skritih prvin posameznika in soočenje s težavami, ki mu stojijo na poti do cilja. Raziskave so pokazale, da je ob uspešni psihoterapiji potrebnih manj zdravil za različne zdravstvene težave, čeprav se le-teh ne da konkretno povezati s psihološkimi motnjami.

Poleg pogovorne tehnike, ki jo uporabljajo vsi psihoterapevti, nekateri uporabljajo tudi tehniko hipnoterapije (hipnoza in regresija), za katero imajo ljudje še vedno mešane občutke. Raziskave so pokazale, da je pravzaprav pomembnejši odnos med pacientom in terapevtom, kot tehnika sama, za razrešitev pacientovih težav. Ta odnos je ključni dejavnik zdravljenja, saj se je človekova osebnostna struktura oblikovala v odnosu (s starši, sorojenci), zato je ravno odnos s psihoterapevtom najpomembnejši dejavnik v procesu zdravljenja. Metoda psihoterapije je lahko tako poljubna.

Ko se z življenjskimi težava ne zmoremo več sami soočati, ali koga izgubimo in ne vemo, kako naprej, nam lahko pomaga psihoterapija. Osebna rast in bolj kakovostno življenje sta dva cilja vsakega psihoterapevta, ki želi svojemu pacientu pomagati po svoji moči.

Stres lahko premagamo tudi sami tako, da se o tem veliko pogovarjamo in ne držimo v sebi skrbi in težav, ki nas pestijo. Dobro pa je vedeti, da če tega slučajno sami ne zmoremo, obstaja psihoterapija, ki nam bo pomagala na poti do cilja in kakovostnejšega življenja.

Comments are closed.