Sončni kolektorji

V poletnih mesecih pogosto hkrati uporabljamo klimatsko napravo za hlajenje prostorov in imamo prižgano peč za gretje sanitarne vode. Tako kljub temu, da ima sončno sevanje v poletnih mesecih neverjetno moč vseeno porabljamo ogromno energije, ki jo moramo plačati. Veliko bolje bi bilo, če bi vsaj del stroško energije prihranili z uporabo brezplačne solarne energije.

Seveda obstaja možnost, da investiramo v lastno solarno elektrarno in s to energijo hladimo prostore, a take investicija je visoka in komplicirana in se nam ne bo prav kmalu povrnila. Mnogo ceneje in energetsko učinkoviteje je uporabljati sonce za gretje sanitarne vode in sicer s pomočjo sončnih kolektorjev.

Te so relativno poceni in enostavni za montažo, tako da se nam investicija povrne že v nekaj letih. Uporabljamo jih v kombinaciji s posebnim bojlerjem, v katerem se topla voda shranjuje, da jo lahko uporabljamo tudi v obdobju brez sonca, običajno pa ima tudi poseben električen grelec, ki vodo ob večjem padcu temperature dodatno ogreva. Tak sistem na omogoča, da nikoli ne ostanemo brez tople vode.

Sončni kolektorji se delijo v dve skupini. Ploščati so zelo enostavni in robustni, primerni so za vgraditev na streho in so relativno poceni. Dražji vakuumski kolektorji so neprimerni za vgradnjo na streho, imajo pa boljši izkoristek, predvsem v prehodnih obdobjih(pomlad, jesen) in delujejo, tudi ko na njih ne pada neposredno sončno sevanje, torej tudi v oblačnih dneh.

Comments are closed.