Enostavna pot do prvega mesta v spletnih iskalnikih

Ne, ne gre za še enega izmed vsiljivih (in pogosto plačljivih) vodičev, kako čez noč svojo spletno stran uvrstiti v sam vrh iskalnih zadetkov. Govora bo o dobro znanem in množično uporabljanem načinu pridobivanja obiskovalcev, ki ga vsi vsaj malo poznamo – to je oglaševanje. Že za nekaj centov se lahko povezava do naše spletne strani pojavi na vrhu seznama zadetkov za določene ključne besede, pri čemer nam sploh ni treba skrbeti za optimizacijo spletnih strani ali kakršno koli drugo prilagajanje naše strani. Mnogi iskalniki namreč omogočajo oglaševanje spletne strani na strani z rezultati, med drugimi tudi vsem znani Google, ki je verjetno tudi najvidnejši ponudnik tovrstnih storitev. Pogosto se v nasprotje oglaševanju omenja optimizacija spletnih strani, ki prav tako, a na drugačen način, zagotovi visoko uvrstitev med rezultati iskalnikov, zato je dobro omeniti nekatere prednosti in slabosti obeh metod.

Je optimizacija spletnih strani res boljša izbira od oglaševanja?

Načeloma velja, da je optimizacija spletnih strani bolj preudarna izbira od oglaševanja, le redko kdaj pa se v isti debati izpostavi prednosti obeh opcij. Oglaševanje ima v primerjavi z optimizacijo kar precej prednosti – oglaševanje zagotovi (točno) določeno število obiskovalcev, to število pa lahko do neke mere nadzorujemo. Obiskovalci našo stran obiščejo skoraj takoj, ni nam treba čakati več mesecev, da bi opazili rezultate, kot je to značilno za optimizacijo. Oglaševanje je nadalje precej bolj enostavno od optimizacije, čeprav tudi pravilna nastavitev oglasne kampanje zahteva nekaj znanja. Medtem ko optimizacija spletnih strani ne zagotavlja nobenih rezultatov, bomo od oglaševanja gotovo dobili toliko obiskovalcev, kolikor smo jih pripravljeni plačati, sicer odvisno od izbranega oglaševalskega medija. Tudi strošek oglaševanja v primerjavi s stroški optimizacije ni tako velik, kot ga radi prikazujejo nekateri spletni mojstri – oglaševanje je namreč enkratno in kratkotrajno oziroma časovno določeno, medtem ko optimizacija poteka dlje časa, torej jo moramo redno plačevati.

Pred odločitvijo za eno in drugo možnost se moramo seveda podučiti o prednostih in slabostih, ter svojo odločitev narediti na podlagi temeljitega premisleka. S skrbnim načrtovanjem in strokovnim pristopom pa se v tem primeru težko tako zelo zmotimo, da bi odločitev obžalovali.

Vir informacij: elitek.si

Comments are closed.